Jest wiele cech, które producent dzieli z ich dalekimi celtyckimi przodkami, są: uparci, zdecydowani, samowystarczalni, twardzi, pracowici, wytrwali, emocjonalni, namiętni, filozoficzni i zajmujący… być może z pewną łajdacką cechą. Są dumni z nonkonformizmu, jak zawsze na tych Zachodnich Wyspach - Oirthir Gaidheal, Wybrzeże Gaels, zwaną kraina outsiderów.
Z pasją wierzą w terroir - w autentyczność, miejsce i pochodzenie, w ostateczną identyfikowalność. Starają się produkować jak najbardziej naturalne, pobudzające do myślenia, stymulujące intelektualnie i przyjemne duchy.
W Bruichladdich uważają, że przemysł whisky został zduszony przez industrializację i własny interes - rozwinęły się ogromne organizacje, które wymagają stabilnego status quo, aby zapewnić, że ich procesy przemysłowe mogą działać z maksymalną wydajnością, wytwarzając maksymalny „produkt” przy minimalnym nakładzie i zróżnicowanie, wszystko do najniższej ceny jednostkowej. W Bruichladdich odrzucają takie myślenie. Uważają, że whisky powinna mieć charakter; autentyczność wywodząca się z tego, gdzie jest destylowana i filozofie tych, którzy ją destylują - poczucie miejsca, terroir, które mówi o ziemi, o surowcach, z których została zrobiona.
Wierzą w różnorodność, przypadek, postęp, irracjonalność, upartą odmowę przyjęcia przepisanego „procesu”; wierzą że będą podążać za destylującą Muzą, dokądkolwiek ich to zaprowadzi. Przede wszystkim uważają, że świat potrzebuje antidotum na jednorodność i nijakość. Odkąd ich pierwszy duch wypłynął z ich destylatorów 11.09.01, przeżywają przygodę - czasem jazdę po białych kostkach, ale podróż rzadko nudną, często wyzwaniem, pełną radości i dreszczyku emocji.
Ich surowce są dla nich najważniejsze. Używają w 100% szkockiego jęczmienia - nie bez powodu uważają go za „szkocką”. Są głównym destylatorem ekologicznego jęczmienia w Szkocji i odegrali kluczową rolę we wspieraniu rolnictwa ekologicznego w kategorii single malt. W 2010 roku wypuścili pierwszą whisky single malt wyprodukowaną wyłącznie z jęczmienia Islay, prawdopodobnie pierwszą w historii wyspy.
Ich rolnicy znają każdy centymetr swojej ziemi i znaczenie każdej chmury na niebie. Ich woda pochodzi z farmy Octomore, farmera i przyjaciela Jamesa Browna, położonego na wzgórzu za ich magazynem w Port Charlotte; ich jęczmień z Islay jest suszony w szopach braci Wood, Andrew i Neila, przy drodze na farmie Octofad. Wierzą w społeczność.
Zachęcamy do odwiedzenia oficjalnej strony szkockiego producenta whisky Bruichladdich.
Kup whisky od szkockiego producenta Bruichladdich w naszym skepie internetowym.